SZKOLENIE: WYMAGANIA STANDARDU BRCGS FOOD/IFS FOOD

Szkolenie jest realizowane w formie zdalnej lub na miejscu u Klienta

CEL SZKOLENIA

Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z wymaganiami standardu BRCGS FOOD/IFS FOOD oraz przedstawienie zasad dokumentowania systemu. Szkolenie jest skierowane do osób odpowiedzialnych w firmie za zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności.

PROGRAM SZKOLENIA

I. Wprowadzenie
– Cel, zakres i zastosowanie standardu
– Pojęcia i definicje
II. Wymagania standardu:
1. Zaangażowanie Najwyższego Kierownictwa
2. System HACCP
3. Zarządzanie Bezpieczeństwem i Jakością Żywności, w tym m. in.

  • Nadzór nad dokumentacją
  • Zapisy
  • Specyfikacje
  • Audyty wewnętrzne
  • Zatwierdzanie i monitorowanie dostawców
  • Zarzadzanie podzleconymi procesami
  • Zarządzanie dostawcami usług
    Identyfikowalność
  • Ukierunkowanie na klienta i przegląd umowy
  • Postępowanie z reklamacjami
  • Zarządzanie usunięcie wyrobu, incydentami, i wycofaniem wyrobu z rynku

4. Normy dla zakładu, w tym m. in.

  • Normy dla otoczenia
  • Konstrukcja i wnętrza budynków
  • Media
  • Ochrona
  • Układ i przepływ produktu
  • Wyposażenie
  • Konserwacja
  • Utrzymywanie porządku i sprzątanie
  • Kontrola zanieczyszczenia produktu ciałami obcymi
  • Odpady i utylizacja odpadów
  • Zwalczanie szkodników

5. Nadzór nad wyrobem i procesem, w tym m. in.

  • Rozwój wyrobu
  • Nadzór nad procesem
  • Kalibracja sprzętu do kontroli i pomiarów
  • Kontrola, badania i pomiary wyrobów
  • Nadzór nad wyrobem niezgodnym
    Materiały wejściowe
  • Przechowywanie wszystkich materiałów i produktów pośrednich i gotowych
  • Wysyłka i transport

6. Personel, w tym m. in.

  • Szkolenia i kompetencje
  • Higiena osobista
  • Pomieszczenia dla personelu
  • Badania lekarskie
  • Odzież ochronna

III. Informacje dodatkowe

  • Dokumentacja i zapisy w systemie zarządzania
  • Metodyka wdrażania systemu zarządzania
  • Integracja z innymi systemami zarządzania
  • Certyfikacja systemu zarządzania

IV. Pytania uczestników
V. Dyskusja