Opracowanie i wdrożenie systemu ISO 22000

Zakres prac wdrożeniowych systemu ISO 22000 obejmuje:

  • Audyt wstępny organizacji wraz z zaleceniami – badanie i ocena aktualnego systemu prowadzenia działalności pod kątem dostosowania do spełnienia wymagań normy ISO 22000:2018
  • Określenie zakresu stosowania systemu (wyłączenia)
  • Pomoc w opracowaniu strategii, polityki jakości i celów przedsiębiorstwa
  • Określenie kontekstu organizacji i stron zainteresowanych
  • Identyfikacja procesów i powiązań między poszczególnymi procesami, modelowanie procesów oraz ustalenie celów, miar i wskaźników w procesach bezpieczeństwa żywności
  • Analiza ryzyka dla procesów i określenie działań zapobiegawczych w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności
  • Powołanie zespołu ds. Bezpieczeństwa Żywności
  • Określenie odpowiedzialności i uprawnień przewodniczącego oraz członków zespołu
  • Przeprowadzenie szkolenia zespołu w zakresie projektowania i wdrażania systemu bezpieczeństwa żywności
  • Opracowanie dokumentacji opisującej PRP (programy wstępne) oraz procedur wymaganych normą
  • Uruchomienie prac wdrożeniowych, opartych na pracy powołanych zespołów wdrożeniowych
  • Opracowanie planu HACCP opartego o wymagania normy ISO 22000:
    – etapy wstępne
    – charakterystyki surowców, materiałów i wyrobów
    – zamierzone użycie
    – schematy przepływu
    – analiza zagrożeń
    – identyfikacja zagrożeń i określenie poziomów akceptowalnych
    – ocena zagrożeń
    – wybór i kategoryzacja środków nadzoru
    – walidacja środków nadzoru i kombinacji środków nadzoru
    – plan nadzoru nad zagrożeniami (HACCP/OPRP)
    – określenie limitów krytycznych i kryteriów działania
    – system monitorowania CCP i OPRP
  • Szkolenia kierownictwa oraz kandydatów na audytorów wewnętrznych
  • Przeprowadzenie audytów wewnętrznych
  • Pomoc w zaplanowaniu działań naprawczych
  • Pomoc w przeprowadzeniu przeglądu zarządzania
  • Pomoc w wyborze jednostki certyfikującej
  • Uczestnictwo w audycie certyfikującym (opcjonalnie)