SZKOLENIE: SYSTEM HACCP WG. CODEX ALIMENTARIUS

Szkolenie jest realizowane w formie zdalnej lub na miejscu u Klienta

CEL SZKOLENIA

Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z zasadami systemu HACCP oraz przedstawienie zasad dokumentowania systemu. Szkolenie jest skierowane do osób odpowiedzialnych w firmie za zarządzanie systemem HACCP.

PROGRAM SZKOLENIA

  • Historia i cele wdrażania systemu HACCP
  • Aktualne i planowane wymagania prawa żywnościowego – wprowadzenie do prawodawstwa UE w tym zakresie, podstawowe definicje
  • Zapewnienie bezpieczeństwa żywności – Zasady GMP/GHP, będące warunkiem podstawowym przy wdrażaniu systemu HACCP
  • Dobra praktyka Produkcyjna – GMP
  • Dobra Praktyka Higieniczna – GHP
  • Zasady i etapy wdrażania systemu HACCP
  • 7 zasad wdrażania systemu HACCP wg. Codex Alimentarius
  • 12 etapów wdrażania systemu HACCP
  • Analiza zagrożeń bezpieczeństwa żywności
  • Etapy wstępne umożliwiające analizę zagrożeń
  • Inwentaryzacja zagrożeń i ich dopuszczalne poziomy
  • Metody oceny ryzyka
  • Środki kontroli systemu HACCP
  • Możliwości wykorzystania różnych drzew decyzyjnych
  • System monitorowania Krytycznych Punktów Kontroli (CCP) i działania korygujące
  • Zasady opracowywania dokumentacji systemowej
  • przykłady dokumentów
  • samodzielne opracowywanie dokumentów (np. procedura identyfikowalności, wycofania z rynku, weryfikacji systemu HACCP)
  • plan HACCP
  • Audyty wewnętrzne systemu HACCP
  • Weryfikacja i doskonalenie istniejącego systemu HACCP
  • Trudności i najczęściej popełniane błędy przy wdrażaniu systemu HACCP
  • Pytania uczestników
  • Dyskusja