Opracowanie i wdrożenie systemu HACCP
Zakres prac wdrożeniowych systemu HACCP obejmuje:
- Audyt wstępny organizacji wraz z zaleceniami – badanie i ocena aktualnego systemu prowadzenia działalności pod kątem dostosowania do spełnienia wymagań HACCP
- Określenie obszaru stosowania systemu (wyłączenia)
- Analiza organizacji firmy – zakresy obowiązków personelu nadzoru
- Powołanie zespołu HACCP
- Określenie odpowiedzialności i uprawnień przewodniczącego oraz członków zespołu
- Przeprowadzenie szkolenia zespołu w zakresie projektowania i wdrażania systemu
- Opracowanie dokumentacji opisującej zasady GMP i GHP
- Opracowanie planu HACCP:
- Opis produktu
- Określenie przeznaczenia produktu
- Wyznaczenie diagramu – schemat przebiegu procesu technologicznego
- Weryfikacja przebiegu procesów technologicznych
- Identyfikacja zagrożeń, analiza ryzyka, środki kontroli/działania zapobiegawcze
- Ustalenie krytycznych punktów kontroli – CCP
- Wartości docelowe, tolerancje, wartości krytyczne w każdym CCP
- System monitorowania w CCP
- Działania korygujące/środki korygujące dla każdego CCP
- Przeprowadzenie audytów wewnętrznych
- Pomoc w przeprowadzeniu weryfikacji systemu HACCP
- Pomoc w wyborze jednostki certyfikującej (zgodnie z decyzją organizacji)
- Uczestnictwo w audycie certyfikującym (opcjonalnie – zgodnie z decyzją organizacji)