Opracowanie i wdrożenie systemu HACCP

Zakres prac wdrożeniowych systemu HACCP obejmuje:

  • Audyt wstępny organizacji wraz z zaleceniami – badanie i ocena aktualnego systemu prowadzenia działalności pod kątem dostosowania do spełnienia wymagań HACCP
  • Określenie obszaru stosowania systemu (wyłączenia)
  • Analiza organizacji firmy – zakresy obowiązków personelu nadzoru
  • Powołanie zespołu HACCP
  • Określenie odpowiedzialności i uprawnień przewodniczącego oraz członków zespołu
  • Przeprowadzenie szkolenia zespołu w zakresie projektowania i wdrażania systemu
  • Opracowanie dokumentacji opisującej zasady GMP i GHP
  • Opracowanie planu HACCP:
  • Opis produktu
  • Określenie przeznaczenia produktu
  • Wyznaczenie diagramu – schemat przebiegu procesu technologicznego
  • Weryfikacja przebiegu procesów technologicznych
  • Identyfikacja zagrożeń, analiza ryzyka, środki kontroli/działania zapobiegawcze
  • Ustalenie krytycznych punktów kontroli – CCP
  • Wartości docelowe, tolerancje, wartości krytyczne w  każdym CCP
  • System monitorowania w CCP
  • Działania korygujące/środki korygujące dla każdego CCP
  • Przeprowadzenie audytów wewnętrznych
  • Pomoc w przeprowadzeniu weryfikacji systemu HACCP
  • Pomoc w wyborze jednostki certyfikującej (zgodnie z decyzją organizacji)
  • Uczestnictwo w audycie certyfikującym (opcjonalnie – zgodnie z decyzją organizacji)