ISO 22000

System zarządzania bezpieczeństwem żywności jest międzynarodowym standardem zarządzania bezpieczeństwem żywności opracowanym dla wszystkich organizacji uczestniczących w łańcuchu żywnościowym:

  • producenci żywności,
  • transport i przechowywanie żywności,
  • firmy dystrybucyjne (magazyny, hurtownie, itp.),
  • producenci dodatków do żywności,
  • producenci wyposażenia maszyn i urządzeń,
  • producenci opakowań do kontaktu z żywnością,
  • producenci środków czystości,
  • usługodawcy (obsługa higieniczna, DDD).

System zarządzania bezpieczeństwem żywności dla organizacji w łańcuchu żywności ma za zadanie spełniać wymagania krajowe jak i międzynarodowe dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności.

Wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i uzyskanie certyfikatu na zgodność z normą przynosi szereg wymiernych korzyści tj.:

  • wzrost zaufania klientów oraz urzędowej kontroli,
  • poprawa komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej,
  • wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw,
  • redukcja kosztów – wzrost efektywności,
  • ochrona interesów organizacji oraz konsumenta,
  • obniżenie kosztów działalności,
  • uporządkowanie działań firmy,
  • ciągłe doskonaleniem systemu – rozwój firmy.