SZKOLENIE: WYMAGANIA STANDARDU BRCGS FOOD/IFS FOOD
Szkolenie jest realizowane w formie zdalnej lub na miejscu u Klienta
CEL SZKOLENIA
Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z wymaganiami standardu BRCGS FOOD/IFS FOOD oraz przedstawienie zasad dokumentowania systemu. Szkolenie jest skierowane do osób odpowiedzialnych w firmie za zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności.
PROGRAM SZKOLENIA
I. Wprowadzenie
– Cel, zakres i zastosowanie standardu
– Pojęcia i definicje
II. Wymagania standardu:
1. Zaangażowanie Najwyższego Kierownictwa
2. System HACCP
3. Zarządzanie Bezpieczeństwem i Jakością Żywności, w tym m. in.
- Nadzór nad dokumentacją
- Zapisy
- Specyfikacje
- Audyty wewnętrzne
- Zatwierdzanie i monitorowanie dostawców
- Zarzadzanie podzleconymi procesami
- Zarządzanie dostawcami usług
Identyfikowalność - Ukierunkowanie na klienta i przegląd umowy
- Postępowanie z reklamacjami
- Zarządzanie usunięcie wyrobu, incydentami, i wycofaniem wyrobu z rynku
4. Normy dla zakładu, w tym m. in.
- Normy dla otoczenia
- Konstrukcja i wnętrza budynków
- Media
- Ochrona
- Układ i przepływ produktu
- Wyposażenie
- Konserwacja
- Utrzymywanie porządku i sprzątanie
- Kontrola zanieczyszczenia produktu ciałami obcymi
- Odpady i utylizacja odpadów
- Zwalczanie szkodników
5. Nadzór nad wyrobem i procesem, w tym m. in.
- Rozwój wyrobu
- Nadzór nad procesem
- Kalibracja sprzętu do kontroli i pomiarów
- Kontrola, badania i pomiary wyrobów
- Nadzór nad wyrobem niezgodnym
Materiały wejściowe - Przechowywanie wszystkich materiałów i produktów pośrednich i gotowych
- Wysyłka i transport
6. Personel, w tym m. in.
- Szkolenia i kompetencje
- Higiena osobista
- Pomieszczenia dla personelu
- Badania lekarskie
- Odzież ochronna
III. Informacje dodatkowe
- Dokumentacja i zapisy w systemie zarządzania
- Metodyka wdrażania systemu zarządzania
- Integracja z innymi systemami zarządzania
- Certyfikacja systemu zarządzania
IV. Pytania uczestników
V. Dyskusja