SZKOLENIE: WPROWADZENIE DO ZAGADNIEŃ ZWIĄZANYCH Z SYSTEMAMI BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

Szkolenie jest realizowane w formie zdalnej lub na miejscu u Klienta

CEL SZKOLENIA

Celem zajęć jest przygotowanie do pracy w systemach zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. W ramach szkolenia tworzona będzie dokumentacja systemowa oparta specyfice firmy. Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą uporządkować wiedzę lub rozpocząć pracę w działach jakości zakładów spożywczych.

PROGRAM SZKOLENIA

  • Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – cele, podobieństwa i różnice:
    – HACCP,
    – ISO 22000,
    – BRC FOOD,
    – IFS FOOD,
    – FSSC 22000
  • Wymagania prawa żywnościowego – wprowadzenie do prawodawstwa UE w tym zakresie, podstawowe cele
  • Kultura Bezpieczeństwa Żywności
  • Zapewnienie bezpieczeństwa żywności – dobre praktyki higieniczne:
  • Lokalizacja (budynku, wyposażenia i instalacji)
  • Wyposażenie i pomieszczenia (projekt; zastosowane materiały)
  • Wyposażenie (bezpieczne materiały w kontakcie z żywnością; urządzenia kontrolno- pomiarowe; pojemniki na odpady i substancje niejadalne)
  • Obiekty
  • Zaopatrzenie w wodę
  • Usuwanie odpadów
  • Czyszczenie
  • Wyposażenie osobowe higieny i toalety
  • Regulacja temperatury
  • Jakość powietrza i wentylacji
  • Oświetlenie
  • Przechowywanie
  • Konserwacja zakładu
  • Czyszczenie i dezynfekcja (procedury, programy)
  • Monitorowanie i zwalczanie szkodników
  • Stan zdrowia pracowników
  • Higiena osobista
  • Zachowania w obszarze produkcji/dystrybucji
  • Goście
  • Kontrola operacji
  • kontrola czasu i temperatury
  • specyficzne etapy procesu
  • specyfikacje mikrobiologiczne i inne
  • zanieczyszczenia ciałami fizycznymi i substancjami chemicznymi
  • wymagania dla dostarczanych materiałów
  • pakowanie
  • woda
  • zarządzanie i nadzór
  • dokumentowanie i zapisy
  • procedury wycofania z rynku
  • Informacje o produkcie i świadomość klienta
  • Identyfikacja i identyfikowalność (znakowanie)
  • Transport
  • System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) oraz wytyczne dotyczące jego stosowania
  • Podział obowiązków w firmie w związku z wdrożeniem systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – rola, zadania, obowiązki i uprawnienia
  • Audyty wewnętrzne i dokumentacja w systemie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
  • Doskonalenie istniejącego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – dokonywanie aktualizacji oraz przeglądu przez kierownictwo
  • Trudności i najczęściej popełniane błędy przy wdrażaniu systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
  • Pytania uczestników
  • Dyskusja