SZKOLENIE: WPROWADZENIE DO ZAGADNIEŃ ZWIĄZANYCH Z SYSTEMAMI BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
Szkolenie jest realizowane w formie zdalnej lub na miejscu u Klienta
CEL SZKOLENIA
Celem zajęć jest przygotowanie do pracy w systemach zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. W ramach szkolenia tworzona będzie dokumentacja systemowa oparta specyfice firmy. Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą uporządkować wiedzę lub rozpocząć pracę w działach jakości zakładów spożywczych.
PROGRAM SZKOLENIA
- Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – cele, podobieństwa i różnice:
– HACCP,
– ISO 22000,
– BRC FOOD,
– IFS FOOD,
– FSSC 22000 - Wymagania prawa żywnościowego – wprowadzenie do prawodawstwa UE w tym zakresie, podstawowe cele
- Kultura Bezpieczeństwa Żywności
- Zapewnienie bezpieczeństwa żywności – dobre praktyki higieniczne:
- Lokalizacja (budynku, wyposażenia i instalacji)
- Wyposażenie i pomieszczenia (projekt; zastosowane materiały)
- Wyposażenie (bezpieczne materiały w kontakcie z żywnością; urządzenia kontrolno- pomiarowe; pojemniki na odpady i substancje niejadalne)
- Obiekty
- Zaopatrzenie w wodę
- Usuwanie odpadów
- Czyszczenie
- Wyposażenie osobowe higieny i toalety
- Regulacja temperatury
- Jakość powietrza i wentylacji
- Oświetlenie
- Przechowywanie
- Konserwacja zakładu
- Czyszczenie i dezynfekcja (procedury, programy)
- Monitorowanie i zwalczanie szkodników
- Stan zdrowia pracowników
- Higiena osobista
- Zachowania w obszarze produkcji/dystrybucji
- Goście
- Kontrola operacji
- kontrola czasu i temperatury
- specyficzne etapy procesu
- specyfikacje mikrobiologiczne i inne
- zanieczyszczenia ciałami fizycznymi i substancjami chemicznymi
- wymagania dla dostarczanych materiałów
- pakowanie
- woda
- zarządzanie i nadzór
- dokumentowanie i zapisy
- procedury wycofania z rynku
- Informacje o produkcie i świadomość klienta
- Identyfikacja i identyfikowalność (znakowanie)
- Transport
- System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) oraz wytyczne dotyczące jego stosowania
- Podział obowiązków w firmie w związku z wdrożeniem systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – rola, zadania, obowiązki i uprawnienia
- Audyty wewnętrzne i dokumentacja w systemie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- Doskonalenie istniejącego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności – dokonywanie aktualizacji oraz przeglądu przez kierownictwo
- Trudności i najczęściej popełniane błędy przy wdrażaniu systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
- Pytania uczestników
- Dyskusja