Opracowanie i wdrożenie systemu ISO 22000
Zakres prac wdrożeniowych systemu ISO 22000 obejmuje:
- Audyt wstępny organizacji wraz z zaleceniami – badanie i ocena aktualnego systemu prowadzenia działalności pod kątem dostosowania do spełnienia wymagań normy ISO 22000:2018
- Określenie zakresu stosowania systemu (wyłączenia)
- Pomoc w opracowaniu strategii, polityki jakości i celów przedsiębiorstwa
- Określenie kontekstu organizacji i stron zainteresowanych
- Identyfikacja procesów i powiązań między poszczególnymi procesami, modelowanie procesów oraz ustalenie celów, miar i wskaźników w procesach bezpieczeństwa żywności
- Analiza ryzyka dla procesów i określenie działań zapobiegawczych w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności
- Powołanie zespołu ds. Bezpieczeństwa Żywności
- Określenie odpowiedzialności i uprawnień przewodniczącego oraz członków zespołu
- Przeprowadzenie szkolenia zespołu w zakresie projektowania i wdrażania systemu bezpieczeństwa żywności
- Opracowanie dokumentacji opisującej PRP (programy wstępne) oraz procedur wymaganych normą
- Uruchomienie prac wdrożeniowych, opartych na pracy powołanych zespołów wdrożeniowych
- Opracowanie planu HACCP opartego o wymagania normy ISO 22000:
– etapy wstępne
– charakterystyki surowców, materiałów i wyrobów
– zamierzone użycie
– schematy przepływu
– analiza zagrożeń
– identyfikacja zagrożeń i określenie poziomów akceptowalnych
– ocena zagrożeń
– wybór i kategoryzacja środków nadzoru
– walidacja środków nadzoru i kombinacji środków nadzoru
– plan nadzoru nad zagrożeniami (HACCP/OPRP)
– określenie limitów krytycznych i kryteriów działania
– system monitorowania CCP i OPRP - Szkolenia kierownictwa oraz kandydatów na audytorów wewnętrznych
- Przeprowadzenie audytów wewnętrznych
- Pomoc w zaplanowaniu działań naprawczych
- Pomoc w przeprowadzeniu przeglądu zarządzania
- Pomoc w wyborze jednostki certyfikującej
- Uczestnictwo w audycie certyfikującym (opcjonalnie)