SZKOLENIE: SYSTEM HACCP WG. CODEX ALIMENTARIUS
Szkolenie jest realizowane w formie zdalnej lub na miejscu u Klienta
CEL SZKOLENIA
Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z zasadami systemu HACCP oraz przedstawienie zasad dokumentowania systemu. Szkolenie jest skierowane do osób odpowiedzialnych w firmie za zarządzanie systemem HACCP.
PROGRAM SZKOLENIA
- Historia i cele wdrażania systemu HACCP
- Aktualne i planowane wymagania prawa żywnościowego – wprowadzenie do prawodawstwa UE w tym zakresie, podstawowe definicje
- Zapewnienie bezpieczeństwa żywności – Zasady GMP/GHP, będące warunkiem podstawowym przy wdrażaniu systemu HACCP
- Dobra praktyka Produkcyjna – GMP
- Dobra Praktyka Higieniczna – GHP
- Zasady i etapy wdrażania systemu HACCP
- 7 zasad wdrażania systemu HACCP wg. Codex Alimentarius
- 12 etapów wdrażania systemu HACCP
- Analiza zagrożeń bezpieczeństwa żywności
- Etapy wstępne umożliwiające analizę zagrożeń
- Inwentaryzacja zagrożeń i ich dopuszczalne poziomy
- Metody oceny ryzyka
- Środki kontroli systemu HACCP
- Możliwości wykorzystania różnych drzew decyzyjnych
- System monitorowania Krytycznych Punktów Kontroli (CCP) i działania korygujące
- Zasady opracowywania dokumentacji systemowej
- przykłady dokumentów
- samodzielne opracowywanie dokumentów (np. procedura identyfikowalności, wycofania z rynku, weryfikacji systemu HACCP)
- plan HACCP
- Audyty wewnętrzne systemu HACCP
- Weryfikacja i doskonalenie istniejącego systemu HACCP
- Trudności i najczęściej popełniane błędy przy wdrażaniu systemu HACCP
- Pytania uczestników
- Dyskusja