ISO 22000
System zarządzania bezpieczeństwem żywności jest międzynarodowym standardem zarządzania bezpieczeństwem żywności opracowanym dla wszystkich organizacji uczestniczących w łańcuchu żywnościowym:
- producenci żywności,
- transport i przechowywanie żywności,
- firmy dystrybucyjne (magazyny, hurtownie, itp.),
- producenci dodatków do żywności,
- producenci wyposażenia maszyn i urządzeń,
- producenci opakowań do kontaktu z żywnością,
- producenci środków czystości,
- usługodawcy (obsługa higieniczna, DDD).
System zarządzania bezpieczeństwem żywności dla organizacji w łańcuchu żywności ma za zadanie spełniać wymagania krajowe jak i międzynarodowe dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności.
Wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i uzyskanie certyfikatu na zgodność z normą przynosi szereg wymiernych korzyści tj.:
- wzrost zaufania klientów oraz urzędowej kontroli,
- poprawa komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej,
- wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw,
- redukcja kosztów – wzrost efektywności,
- ochrona interesów organizacji oraz konsumenta,
- obniżenie kosztów działalności,
- uporządkowanie działań firmy,
- ciągłe doskonaleniem systemu – rozwój firmy.